Et år med krav om tidsregistrering
– Har I fået værdi ud af indsatsen eller bare mere administration?
Den 1. juli er det præcis ét år siden, at kravet om tidsregistrering blev indført på danske arbejdspladser.
De nye regler kom med afsæt i en EU-dom mod Deutsche Bank i Spanien, som ifølge lokale fagforeninger ikke havde tilstrækkelige systemer til registrering af medarbejdernes arbejdstid, og dermed ikke overholdt hviletidsreglerne og forebyggede stress i tilstrækkelig grad.
Konsekvensen kender vi: Organisationer på tværs af EU-landene er blevet pålagt at implementere systemer, hvor al arbejdstid skal noteres og registreres. Med danske briller er lovgivningen blevet mødt med skepsis. For det ligner endnu en administrativ byrde – og en tilbagevenden til 1950’ernes stempelurs-paradigme, som ikke umiddelbart rimer på et moderne arbejdsmarked med vidensarbejde og fleksible arbejdstider. Det har næppe heller været en drømmeopgave for de politikere, som har skullet stå på mål for implementeringen.
En irriterende byrde
Men hvordan er det så gået på de danske arbejdspladser, hvis vi her efter et år skal evaluere på, hvordan tidsregistreringen egentlig bliver anvendt?
Min erfaring fra den daglige dialog med en lang række virksomheder er desværre, at alt for mange fortsat ser registreringen som en uønsket ekstraopgave. Noget generende og irriterende, man skal have overstået, så man kan gå videre med ”det rigtige arbejde”. Derfor er det svært at få medarbejdernes adfærd til at følge med.
Med andre ord vidner det om, at vi ikke er lykkedes med at få hverken ledere eller medarbejdere til at forstå værdiskabelsen i tidsregistrering, og det bør give grund til bekymring.
Som leder i en stor virksomhed forstår jeg godt, at danske organisationers primære fokus er på det, der genererer noget til forretningen. Men jeg tror, at det beror på en fejl, når man ikke har fået øjnene op for, at ordningen er langt mere end blot en bureaukratisk pligt.
For det er i virkeligheden et værktøj, som vi bør gribe aktivt og bruge strategisk til både at optimere forretningen og skabe bedre forhold for medarbejderne.
Og det er en ledelsesmæssig opgave at sikre, at det sker.
Bedre planlægning – bedre arbejdsforhold
Vi skal først og fremmest spole tilbage og forstå potentialet bag reglerne. For medarbejdernes fodslæben i forhold til tidsregistrering handler ikke om modstand, men om manglende mening. Derfor har vi en ledelsesmæssig opgave i at forklare, hvorfor den enkeltes klik i et system har en vigtig effekt.
For når arbejdstid bliver synlig, får vi adgang til ny viden – og når virksomhedsledelser får et klart blik for, hvor lang tid opgaver reelt tager, åbner det dørene for bedre planlægning, prioritering og udnyttelse af ressourcerne.
Resultatet er, at medarbejderne ikke konstant behøver løbe hurtigere og hurtigere for at nå mål, der måske var urealistiske fra begyndelsen. I stedet får de mulighed for at levere bedre kvalitet uden at blive presset ud i en permanent tilstand af stress.
Samtidig skal ledelserne turde bruge tidsregistrering som en platform for en ærlig dialog om arbejdspres og forventninger. Med datagrundlaget på plads bliver det langt lettere at lave en transparent planlægning og sikre et arbejdsmiljø, hvor mennesker trives.
Ledelse med et godt eksempel
Læringen fra arbejdstidsdirektivet er, at lovgivning ikke automatisk skaber adfærd, og systemer skaber ikke kultur.
Vi skal have større ambitioner end bare at være compliant. Her er det afgørende, at ledelserne går forrest og synliggør værdien. Tidsregistrering må ikke blive parkeret som en HR-opgave, der bare rulles ud og overlades til medarbejderne selv. Den skal være et prioriteret, strategisk indsatsområde, som følges op med konkrete handlinger, tydelige mål og ægte dialog. Så får vi også medarbejdernes adfærd med.
På denne ét-årsdag må budskabet derfor være klart: Kære ledelser, kom ind i kampen. Grib chancen for at sikre en bedre og mere bæredygtig arbejdsplads med medarbejdere i trivsel.
Tid er den vigtigste ressource, vi har. Og vi skal sørge for at bruge den meningsfyldt.

Petra Aagaard
People & Organisation Director, Visma Enterprise
Måske vil du også være interesseret i ...
