Bliv klogere på samtidighedsferie

Hent guide til medarbejdere

Fra forskudt ferie til samtidighedsferie

Den 1. september 2020 trådte en ny ferielov i kraft. Den største ændring med den nye ferielov er, at vi er gået fra at have 'forskudt ferie' til 'samtidighedsferie'. Derudover er afholdelses- og optjeningsperioden også ændret. 

Feriedagene er tilgængelige på en ny måde

Med den nye ferielov optjener vi stadig 2,08 feriedag pr. måned. Nyt er, at hver måneds optjente feriedage allerede kan bruges i den efterfølgende måned. 

Vi har hidtil været vant til "forskudt ferie". Det betyder, at vi har optjent ferie i løbet af kalenderåret (fra 1. januar til 31. december). Denne optjente ferie har først været mulig at gøre brug af fra 1. maj det efterfølgende år. 

Med den nye ferielov har vi samtidighedsferie, som betyder, at vi kan afholde vores feriedage, samtidig med at vi optjener dem. F.eks. optjener vi 2,08 feriedage i september måned, som vi allerede kan gøre brug af i oktober måned. 

Som medarbejder bestemmer man selv, om man vil bruge feriedagene løbende eller spare op og holde flere uger i træk.

Ny optjenings- og afholdelsesperiode 

En anden stor ændring under den nye ferielov er, at perioden, vi optjener ferie i, er ændret. Den går nu fra 1. september til 31. august året efter.

Ferie optjent i et ferieår kan afholdes indenfor 16 måneder. Det vil sige frem til 31.december året efter, at ferieåret er startert. Vi har derfor fået fire måneder ekstra, som vi kan afholde vores ferie i.

Har en medarbejder været hindret i at afholde sin ferie inden den 31. december skal op til fire ugers ferie overføres til den næste afholdelsesperiode. Ferie udover fire uger, kræver en aftale med arbejdsgiver for at få det overført, ellers bliver ferien udbetalt.

Ønsker medarbejdere at holde en ferie uden at have nok feriedage til rådighed, kan der indgås en aftale om ferie på forskud.

Guide til medarbejder: Samtidighedsferie

Er du eller dine kolleger også utryg ved den nye ferielov og samtidighedsferie? Hjælp dig selv og dem på vej ved at downloade og dele denne guide med dem.

Hent guide