5 gode råd til ledelse fra distancen

Distanceledelse er de seneste år blevet et buzzword i mange virksomheder. Især coronapandemien har sat skub i udviklingen, og her i eftertiden vælger mange at fortsætte arbejdet hjemmefra. Hjemmearbejde er ikke kun godt for trivslen; undersøgelser peger nemlig på, at hjemmearbejde eller hybridarbejde kan være et våben i kampen om talenterne. 

I en undersøgelse foretaget af IT-jobbank udtaler 1 ud af 3 af de adspurgte, at hjemmearbejde er et af de vigtigste parametre, når man overvejer nye jobmuligheder. Men hvordan er man en god leder - også på distancen? Og hvordan sikrer man trivsel og produktivitet, når medarbejderne ikke er på kontoret? 

Her er fem gode råd, fra vores ledere i Visma Enterprise, til dig der har medarbejdere, som arbejder enten helt eller delvist fra hjemmet.

1. Kommunikation, kommunikation og mere kommunikation

Du har sikkert hørt udtrykket; never assume.. It makes an ass out of U and Me. Det gør sig især gældende, når vi snakker ledelse på distancen. Her er det vigtigt ikke at lade noget forblive usagt da små gnidninger eller misforståelser hurtigt kan vokse sig store. Vær derfor præcis i din kommunikation, og kommunikér oftere, end du plejer.

TIP: Har du svært ved at huske at komme hele vejen rundt? Så kan det være en god idé at blokere tid af i din kalender, hvor du har god tid til at følge op på de medarbejdere, der sidder på distancen

2. Sikr, at dine medarbejdere føler sig hørt og set

“Ude af øje, ude af sind” kan desværre også gøre sig gældende, når det handler om medarbejdere, der arbejder hjemmefra. Det er en uheldig tends, da motivation er tæt forbundet med behovet for at føle sig hørt og set. Det er derfor vigtigt, at du ikke favoriserer medarbejdere, der er på kontoret. Det gælder også den uformelle snak, der ofte tager plads ved kaffemaskinen.

TIP: Hvis du har møder med medarbejdere, der er på online, så gør det til en vane aktivt at inddrage dem. Det kan være svært at deltage fra distancen. Nævn dem derfor gerne ved navn, og spørg dem om deres input løbende.

3. Skab en online kultur

Ledelse på distancen er et fælles ansvar. Det kræver engagerede medarbejdere, der har lyst til at indgå i et online fællesskab med deres leder og kollegaer. Det er derfor vigtigt, at medarbejderne er med til at drive en kultur, der fremmer arbejde på distancen. Er det ikke tilfældet, vil selv de bedste ideer og intentioner falde til jorden. 

TIP: Skab involvering af medarbejderne fra start ved at uddelegere opgaver - såsom at lave online sociale arrangementer eller teammøder.

4. Undgå at det hele bliver lidt for stift

En undersøgelse foretaget af Google viste, at psykologisk sikkerhed er en af de vigtigste elementer i effektive teams. Det er derfor vigtigt at skabe et miljø, hvor medarbejderne føler sig komfortable - både med dig som leder og med deres kollegaer. Desværre kan online møder hurtig blive meget formelle og lige til sagen. Sørg derfor for, at det uformelle bliver plejet, og der også er tid til at snakke om vind og vejr.

TIP: Hvis det kan lade sig gøre, så sikr, at medarbejdere, der normalt sidder på distancen, får mulighed for at komme og møde deres kollegaer fysisk. Hiv eventuelt en dag ud af kalenderen, og tag teamet med ud til middag eller en anden fælles aktivitet.

5. Investér i systemer, der understøtter jeres hverdag

Det giver sig selv, at nye arbejdsgange kræver nye systemer og processer. Har I fx systemer, der understøtter online samarbejde og kommunikation? Hos Visma Enterprise bruger vi Google suiten og Slack til hurtigt at holde hinanden opdateret, skabe et uformelt fællesskab og let og enkelt at dele dokumenter. Det er også vigtigt som leder hurtigt at kunne finde vigtige informationer om fx løn, adresse, arbejdshistorik, fravær, trivsel, MUS-samtaler m.m. 

TIP: I My Visma suiten kan du som leder nemt selv finde de oplysninger, du skal bruge i den daglige ledelse. Og dine medarbejdere kan via My Visma appen holde styr på deres feriedage, bede om fri eller melde sig syg.

Klar til at tage næste skridt i jeres digitaliseringsproces?

Hvis der skal sættes skub i jeres digitalisering, så står vi klar med inspiration og sparring. Kontakt os og få en uforpligtende snak om jeres muligheder.
 

Kontakt os her

Måske vil du også være interesseret i...