Vælg sprog

Tidsregistrering

En systematisk registrering af medarbejderes daglige arbejdstid

  Læsetid: 5 minutter

 

  

Hvad betyder tidsregistrering?

Tidsregistrering handler om at registrere medarbejdernes arbejdstid, så virksomheden kan dokumentere overholdelse af arbejdstidsregler og sikre et godt arbejdsmiljø. Tidsregistreringsloven blev vedtaget af Folketinget i januar 2024, og trådte i kraft d. 1. juli 2024. Loven kommer som følge af en afgørelse fra EU-domstolen i 2019 som fastslår, at alle medlemslande skal registrere den daglige arbejdstid for hver enkelt medarbejder. Det betyder, at alle danske arbejdsgivere har skulle indføre et system, der objektivt, pålideligt og tilgængeligt kan registrere medarbejdernes daglige arbejdstid. 

Formålet med loven er at sikre overholdelse af arbejdstidsreglerne, herunder maksimal ugentlig arbejdstid og krav om hviletid, samt at beskytte medarbejdernes rettigheder. Med den nye lov om arbejdstid skal alle virksomheder dokumentere, hvor meget deres medarbejdere arbejder. Det er med til at sikre, at reglerne i arbejdstidsdirektivet bliver overholdt.

Hvorfor er tidsregistrering vigtig?

Tidsregistrering gør det nemt for både ledelse og medarbejdere at få et fælles overblik. Hvor mange timer er brugt? Hvilke opgaver fylder mest? Hvordan fordeles ressourcerne? Når alt er registreret, er det lettere at planlægge, rette til og sikre en fair fordeling af arbejdet. Samtidig kan virksomheden dokumentere, at arbejdstiden lever op til lovkravene.

Formålet med tidsregistrering er at sikre overholdelse af reglerne i arbejdstidsdirektivet. Disse regler omfatter blandt andet den maksimale arbejdstid på 48 timer om ugen i gennemsnit over fire måneder, retten til minimum 11 timers daglig hviletid samt krav om ugentlig fridøgn. Tidsregistrering spiller dermed en central rolle i arbejdet med arbejdsmiljø, medarbejdernes trivsel og virksomhedens efterlevelse af gældende regler.

Samtidig giver det virksomheder mulighed for at få et bedre overblik over arbejdstid, opgavetyper og ressourceforbrug, hvilket kan anvendes strategisk i forhold til planlægning og effektivisering. For medarbejderen kan tidsregistrering være med til at tydeliggøre eventuelle ubalancer i arbejdsbyrden og sikre retmæssig kompensation ved overarbejde.

Hvem er omfattet af loven?

Kravet om registrering af arbejdstimer gælder for alle lønmodtagere i Danmark. Det betyder, at arbejdsgiver som udgangspunkt skal sørge for, at arbejdstiden bliver registreret for alle medarbejdere. Der er dog nogle undtagelser. Medarbejdere, der selv planlægger og tilrettelægger deres arbejdstid i en sådan grad, at de ikke er underlagt normal arbejdstidsstyring, kan undtages fra kravet. Det gælder typisk ledende medarbejdere eller specialister, hvor både opgaver og arbejdstimer ikke følges tæt af arbejdsgiver.

Denne undtagelse kræver dog, at det står klart i ansættelseskontrakten, og at medarbejderen reelt har friheden til selv at styre sin arbejdstid. Også topledere, som for eksempel administrerende direktører, er som udgangspunkt undtaget fra kravene om tidsregistrering.

Hvordan skal man registrere arbejdstid?

I danske virksomheder har arbejdsgiveren metodefrihed til at vælge, hvordan arbejdstiden skal registreres. Det vigtigste er, at tidsregistreringssystemet lever op til lovens krav om at være objektivt, pålideligt og tilgængeligt. Arbejdsgiveren kan dog frit vælge mellem manuelle løsninger, som timesedler, eller digitale systemer, hvor medarbejderen selv kan tidsregistrere via app eller computer. Mange vælger et digitalt HR-system, der automatisk samler data og giver fuldt overblik, for eksempel Visma Time.

Det er lovpligtigt, at registreringen dækker hele arbejdstiden, og at dokumentationen gemmes i mindst fem år. Selvom loven ikke kræver, at præcise start- og sluttider noteres, skal den daglige arbejdstid fremgå klart og entydigt. Det giver både virksomheden og medarbejderen tryghed for, at reglerne bliver fulgt.

Ofte stillede spørgsmål

Ja, siden 1. juli 2024 er tidsregistrering lovpligtigt for alle danske virksomheder. Arbejdsgiveren skal sørge for, at medarbejdernes arbejdstid registreres i overensstemmelse med loven. Der skelnes ikke mellem små og store virksomheder.

Ledende medarbejdere og specialister, der kan betragtes som selvtilrettelæggere af deres arbejdstid i et omfang, så de ikke er underlagt normal arbejdstidsplanlægning, kan undtages. Det skal dog fremgå tydeligt af ansættelseskontrakten.

Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at tidsregistreringen bliver gennemført. Manglende registrering fra en medarbejders side kan svække virksomhedens position ved tilsyn fra Arbejdstilsynet eller i tilfælde af en retlig tvist om arbejdstid. Derfor er det væsentligt, at tidsregistreringen altid er på plads som dokumentation.

48-timers reglen betyder, at en medarbejders arbejdstid i gennemsnit ikke må overstige 48 timer om ugen, målt over en periode på 4 sammenhængende måneder. Det er med til at sikre, at arbejdstiden holder et forsvarligt niveau.

Registreringerne af arbejdstiden skal opbevares i mindst fem år som dokumentation for, at arbejdstidsreglerne er overholdt.

Måske vil du også være interesseret i ...

Portrætbillede af kvinde

Et år med krav om tidsregistrering

Læs med, når Petra Aagaard, People & Organisation Director i Visma EnterpriseHar I fået værdi ud af indsatsen eller bare mere administration?
person går udenfor

Tidsregistrering og selvtilrette­læggere

Se med når vi fortæller, hvilke faldgruber du skal undgå som arbejdsgiver.
Portræt af mand

Teknologien sætter menneskerne først hos GSV

Læs om, hvordan GSV har implementeret tidsregistrering og forbedret arbejdsmiljøet med Visma Time.