Vælg sprog

ESG

Environmental, Social and Governance – omhandler virksomheders påvirkning af miljømæssige, sociale samt ledelsesmæssige forhold

  Læsetid: 4 minutter

  

ESG står for Environmental, Social and Governance og er et sæt internationale standarder, der bruges til at vurdere virksomheders påvirkning på miljø, sociale forhold og ledelse. ESG spiller en afgørende rolle i, hvordan virksomheder arbejder struktureret med bæredygtighed og ansvarlig drift.

Hvad er formålet med ESG?

ESG skal skabe gennemsigtighed i, hvordan virksomheder arbejder med miljø, sociale forhold og ledelse. Ved at bruge fælles standarder bliver det muligt at sammenligne virksomheder på tværs af brancher og lande. 

ESG bruges også til at identificere risici samt udviklingsområder, der kan påvirke forretningen – eksempelvis klima, arbejdsvilkår eller ledelsesstruktur. Mange integrerer ESG i deres strategiske beslutninger med fokus på langsigtet drift og dokumentation. Arbejdet tager ofte udgangspunkt i internationale standarder som GRI og FN’s verdensmål. I EU er ESG-rapportering er blevet et krav for store virksomheder som led i nye lovgivningsmæssige rammer. ESG bidrager til at skabe værdi ved at styrke tilliden hos investorer, samarbejdspartnere og øvrige interessenter.

Hvorfor er det vigtigt?

Mange større virksomheder anvender ESG-data i deres års- eller bæredygtighedsrapportering. Det giver derfor også investorer, myndigheder og andre interessenter mulighed for at vurdere virksomhedens indsats inden for blandt andet klima, sociale faktorer og corporate governance. ESG anvendes i stigende grad som grundlag for ansvarlige investeringer.

Arbejdet med ESG handler også om at forholde sig til nye lovkrav samt til en række krav om dokumentation og transparens. For mange virksomheder er det en måde at integrere bæredygtighed i praksis og sætte ambitiøse mål for fremtiden.

Sådan arbejder virksomheder med ESG i praksis

ESG handler ikke kun om tal, grafer og rapportering – det er også en del af den daglige forretningsdrift. Flere virksomheder arbejder aktivt med ESG for at reducere deres miljømæssige aftryk, fremme mangfoldighed og inklusion blandt medarbejdere samt sikre gennemsigtig ledelse gennem klare styringsprincipper.

Fokusområderne i ESG spænder fra klima og energi til medarbejdere og arbejdsforhold og til etik i ledelsen. ESG anvendes i praksis til at sætte mål, følge op på data samt at kunne dokumentere fremskridt over for både interne og eksterne interessenter. En stærk ESG-indsats kan påvirke virksomheden positivt ved at tiltrække investorer, styrke relationen til vigtige samarbejdspartnere og understøtte innovation. For mange virksomheder bliver ESG derfor en integreret del af strategien for langsigtet udvikling og bæredygtig omstilling.

 

Ofte stillede spørgsmål

Bæredygtighed er en overordnet vision om at tage hensyn til miljøet, samfundet og fremtidige generationer. ESG er en konkret ramme, der bruges til at måle og dokumentere, hvordan virksomheder arbejder med miljømæssig bæredygtighed samt sociale og ledelsesmæssige forhold – også kaldet social og governance.

Hvor bæredygtighed ofte handler om værdier, hjælper ESG også med at identificere og håndtere risici og negative indvirkninger, der kan påvirke virksomheden eller dens omgivelser. Det kan fx være forhold relateret til medarbejdere, miljømæssige påvirkninger eller ansvarlig ledelse. De fleste virksomheder bruger i dag ESG til at sende et klart signal om, hvordan de arbejder systematisk med ansvarlighed – uanset om virksomhederne er direkte omfattet af lovgivning eller ej.

CSR (Corporate Social Responsibility) beskriver virksomheders frivillige arbejde med samfundsansvar og et bredt fokus på interessenter. ESG adskiller sig ved at udgøre konkrete, eksterne kriterier med fokus på målbarhed og transparens.

Hvor CSR typisk handler om virksomhedens kultur, værdier og intentioner, handler ESG om at dokumentere og måle indsatsen. Mange danske virksomheder vælger at integrere ESG i forretningsstrategien som led i en mere systematisk tilgang til bæredygtig udvikling og corporate governance.

ESG er ikke et generelt lovkrav for alle virksomheder, men store virksomheder er omfattet af nye EU-regler om bæredygtighedsrapportering. Fra 2024 skal store børsnoterede virksomheder, banker og forsikringsselskaber med over 500 ansatte rapportere på ESG-forhold under EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). 

I de kommende år udvides kravene gradvist til store ikke-børsnoterede virksomheder og visse mindre børsnoterede selskaber. Mindre virksomheder kan dog blive indirekte påvirket, da de leverer data til større virksomheders ESG-rapportering.